HomeExchange: Vier verschillende ruilen in één reis


Als je terug zou gaan in de tijd, en mij en mijn man zou vertellen dat we later regelmatig in bedden van vreemden zouden slapen om het reizen goedkoper te maken, zouden we je gewoon uitgelachen hebben. Belachelijk! Bedden van vreemden, huizen van vreemden, en nog erger, vreemden die in ONS bed slapen. Madness, I tell you. Madness. Oh, the humanity!


Maar het is juist helemaal niet gek! Zonder menselijkheid, empathie en onderling vertrouwen, zou huizenruilen niet mogelijk zijn en in andermans bed slapen zou geen gebruikelijk onderdeel van ons leven zijn. We zijn net terug van een road trip in het noordoosten van de VS van 23 dagen. Die deden we via een combinatie van overnachtingen bij vrienden, Airbnb’s, wat gratis hotelpunten, en vier verschillende types huizenruilen. Slechts voor 4 van de 23 nachten hoefden we iets te betalen, wat onmogelijk zou zijn geweest zonder de geweldige gemeenschap van HuizenRuil.com.

Vier types ruilen

Er zijn vier types ruilen die je kan regelen via HuizenRuil.com: gelijktijdig, niet-gelijktijdig, hospitality en niet-wederkerig (Ballonruil). Bij een gelijktijdige ruil, ruil je je huis met een ander lid op hetzelfde moment en voor even lang. Bij een niet-gelijktijdige ruil, ruil je met de woning van een ander lid, maar niet op hetzelfde moment en niet even lang. Een hospitality ruil (gastvrij ruilen) lijkt op het bezoeken van vrienden die je nog nooit ontmoet hebt. En een niet-wederkerige ruil doe je via het Ballon-programma, waarbij je een Ballon kunt verdienen door iemand te laten verblijven in jouw woning; die Ballon kun je vervolgens ergens anders verzilveren.

Ik realiseerde me vooraf hoe duur deze trip zou worden met Airbnb’s in iedere stad dus huizenruilen MOEST gewoon een onderdeel worden. Of we moesten de reis inkorten, of de route veranderen. Maar daar had ik geen zin in: als we naar vrienden in Vermont gingen, konden we Maine niet negeren, en als we helemaal naar Maine zouden gaan, konden we net zo goed doorgaan naar Canada; en als we dan toch in Canada zouden zijn, dan gingen we natuurlijk niet Niagara Falls laten schieten.

Dus ik heb een spreadsheet gemaakt van mogelijke ruilers en begon met het sturen van verzoeken.

Vooraf aan deze trip hadden we ieder type ruil al gedaan, behalve hospitality. Het idee om bij vreemden te verblijven stond ons tegen, vooral mij; ik heb mijn privacy nodig en kan best nerveus zijn. Maar als we ons daar overheen zouden kunnen zetten, zouden de mogelijkheden wel veel groter worden en konden we bovendien leuke mensen ontmoeten. Wat het draait uiteindelijk om mensen. Omgekeerd: wij zouden het zelf helemaal niet erg vinden om mensen te laten verblijven in onze woning; we hebben de extra ruimte en we vinden het leuk om mensen onze stad te laten zien. Dus, toen we eenmaal aan het idee van gastvrij ruilen gewend waren, werden onze mogelijkheden groter.

Vier ruilen regelen

Ik begon met het sturen van verzoeken aan het eind van 2017. De reis was pas gepland voor mei/juni 2018, maar bij huizenruilen is er vooraf wel wat planning nodig; en je moet flexibel zijn qua timing. Het is dus anders dan het boeken van een hotelkamer of een Airbnb. Je hebt interactie met een ander persoon, lanceert het verzoek, praat over de datums en de voorwaarden en lost de details op. Ook hier: het draait om mensen. Huizenruilen is niet geschikt voor iedereen, maar het is echt iets voor jou als je mensen wilt ontmoeten, lokale ervaringen wilt opdoen, flexibel kunt zijn met je datums, vertrouwen hebt in anderen, en eens iets nieuws wilt proberen.

Het duurde enkele maanden met verzoeken sturen, voordat ik mijn eerste YES kreeg. Tientallen verzoeken werden afgewezen. Velen reageerden niet eens. Ik kreeg een paar keer een misschien. Het begon pas een beetje te lopen toen R & M uit Washington DC ons een bericht stuurden. De timing was perfect: ik wilde hen net zelf een bericht sturen toen hun bericht in mijn inbox kwam. Ze zochten een weekendruil in de zomer en wij hadden DC gekozen als onze eerste stop. Dus ik stelde het weekend van Memorial Day voor en bood aan dat ze zelfs wat langer konden blijven in onze woning. We regelden een gelijktijdige ruil en vulden de exchange agreement in. Nu hadden we een begindatum voor onze reis en al één woning geregeld!

Sommige van de misschiens dwerkten uiteindelijk niet. Ik kon geen gelijktijdige ruilen meer regelen maar we hadden afgelopen zomer wel een Ballon verdiend, doordat een gezin uit Texas in onze woning was geweest (toen wij drie weken op familiebezoek waren). Dus we gebruikten die Ballon om een centraal gelegen appartement in Portland te regelen. Het stel waarmee we ruilden, was het eerste op mijn lijstje voor Portland! Ze pasten op een woning (en kat) van vrienden in hetzelfde gebouw, dus ze konden wanneer ze wilden verkassen. Dus we zochten datums die pasten bij ons reisschema, en vulden het formulier in voor een Ballon-ruil. We maakten vooruitgang!

Een andere misschien, in Toronto, werd een hospitality exchange, met S en haar kat Max. Toen we alles aan het regelen waren, liet ze weten dat we misschien wel het huis voor onszelf zouden hebben, omdat ze veel reist; en dat gebeurde ook. We hebben haar nooit ontmoet (maar wel haar hilarische housekeeper). Als ze besluit ooit naar Nashville te komen, zou het omgekeerde kunnen gebeuren (dat wij er niet zijn). Maar hopelijk kunnen wij haar ooit ontmoeten, als ze bij ons verblijft.

Op de dag dat onze reis begon, en we bij vrienden in East Tennessee overnachtten, ontvingen we een last-minute ruilverzoek van een stel uit Florida. Een ruil die ze geregeld hadden voor het CMA Fest in Nashville ging niet door en ze zochten snel naar een oplossing. Gelukkig konden wij YES zeggen en hen accommodatie bieden; wij zouden er immers niet zijn en het stel uit DC zou al weer vertrokken zijn. Het stel uit Florida had een tweede woning die ze verhuurden en gebruikten voor ruilen. Wij konden daar wanneer we maar wilden naar toe, dus we regelden een niet-gelijktijdige ruil. Wij gaan dus naar Cape Canaveral. We zijn altijd op zoek naar dit soort uitstapjes, vooral ook in de winter!

Hoe ging het?

We zijn nu een paar weken terug van onze reis en zijn inmiddels bijgekomen van 23 dagen uit eten. We genieten er weer van om met onze katten te knuffelen in ons eigen bed. Maar de reis is ZO goed gegaan. Alles is zeer gladjes verlopen.

Het stel uit Washington DC had superduidelijke instructies achtergelaten en communiceerde tijdens de ruil goed met ons. Ze hadden zelf geen enkel probleem tijdens hun verblijf in ons huis en toen mijn moeder achteraf even ging checken, zag ze dat het huis keurig was en dat ze zelfs bloemen hadden achtergelaten. 🙂 We hadden de mogelijkheid om onze aardige gastheren te ontmoeten in Portland, en wisselden reisverhalen uit. Ze waren erg attent, lieten zonnebrandolie, wijn en T-shirts van lokale gelegenheden achter. We hebben onze gastvrouw in Toronto helaas niet ontmoet maar we vonden het leuk om voor haar kat te zorgen, deden ons voordeel met haar geweldige douche en genoten van de privacy en knusheid van haar woning en haar tuin. Dus nu hoeven we alleen S uit Toronto bij ons te laten verblijven (misschien) en naar Cape Canaveral te gaan om de niet-gelijktijdige ruil te completeren.

Tussen het bezoek van de twee stellen in onze woning in, ging mijn moeder er heen om op te ruimen en het beddengoed te vervagen. Ruilers zorgen over het algemeen goed voor je huis, dus ze hoefde niet veel te doen. En het tweede stel dat onze woning nodig had (voor een bezoek aan het CMA Fest), had zijn eigen beddengoed bij zich (vanwege huidgevoeligheid), dus verschonen hoefde niet eens. Toen we thuiskwamen was het huis even schoon (zelfs schoner?) als dat we het achter gelaten hadden.

Menselijkheid

Als we reizen, vinden we het leuk om met mensen te praten, of het nou met de plaatselijke taxichauffeur is, of met de ober in een café over waar de beste restaurants in de buurt zijn. Om echt te genieten van huizenruilen, moet je wel eerst een mentale stap zetten. Maar als je dat eenmaal gedaan hebt, en je hart en gedachten open hebt gezet voor andere mensen, dan ligt er een complete nieuwe wereld voor je open.

Als living like a local belangrijk voor je is, en als je al van Airbnb houdt, dan is HomeExchange de logische vervolgstap. Je leeft in een echte woonwijk en niet in een district met alleen maar hotels. Je ervaart de privacy en knusheid van een woning. Als je iets vergeten bent, of een kopje thee wilt, vind je de spullen waarschijnlijk wel ergens in de kastjes van je gastheer. Meestal zijn er wel foto’s om van te genieten, tijdschriften te lezen, kunstobjecten te bekijken — en je vindt altijd inspiratie voor het inrichten van woningen. Vaak zijn er planten en boeken; de dingen die een huis afmaken. Soms is er zelfs een kat! Oh, en voor het geval dat dat nog niet duidelijk was, huizenruilen is gratis (behalve dan het jaarlijkse lidmaatschap voor de website), waardoor alles betaalbaar wordt.

Maar het beste aspect, voor ons althans, is dat huizenruilen een persoonlijke, human touch, toevoegt aan je reis. We raken normaal maar al te snel in de ban van al het geregel , de reisschema’s en het efficiënt wegproppen van je bagage. We kijken al vlug te veel naar checklists, de must-sees, must-eats en must-do’s, en het nemen van foto’s voor Instagram. Je verliest het menselijke aspect dus snel uit het oog; mensen maken deze wereld en reizen draait niet om het afvinken van dingen op een lijstje.

Reizen gaat, in het gunstigste geval, meer over het ervaren van de details, een cultuur proeven, zijstraatjes indwalen, en andere mensen en andere levens leren kennen. Reizen in de meest simpele en misschien meest pure vorm, leert ons empathie, verbreedt onze blik op de wereld, opent ons hart en laat ons verbindingen leggen met anderen. Voor ons biedt HomeExchange de gelegenheid om dit allemaal te doen; en we kunnen bovendien meer plekken bezoeken voor minder geld en ook nog ons vertrouwen in onze medemens op peil houden.

Biografie:

Ashley houdt van muziek en yoga en is geobsedeerd door haar katten; ze begon in 2015 met huizenruilen. Ze groeide op in een gezin dat erg van reizen hield en heeft meer dan 20 landen bezocht en 40 staten van de VS (waaronder een jaar studie in Parijs en een ruil van een maand in Nederland). Ze begon in 2015 met haar eigen reisblog NoPlaceLikeAnywhere.com, geïnspireerd door de ouderwets op papier geschreven reismemoires van haar oma. Overdag is ze COO en Creative Director voor de Security Awareness Company. Ashley woont in Nashville met haar man en drie katten; ze houdt zich daar onder meer bezig met nieuwe restaurants uitproberen, talen studeren en het balanceren van haar Netflix-verslaving met het lezen van te veel boeken tegelijk. Je kunt haar vinden op Instagram @aschwartau en op Twitter @ashleyschwartau

 

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *